miercuri, 11 august 2010

Psihoterapia Online - eficienta in atacurile de panica si agorafobie


articol preluat de pe PsychCentral

In prima faza a erei internetului, in anii '90, am asistat la modul in care acesta a daramat conceptii gresite despre sanatatea mentala oferind informatii despre tulburarile mentale si despre optiunile de tratament. Inainte de 1990 singura modalitate de a afla despre simptomele "oficiale" ale unei tulburari era fie prin a merge la librarie si de a achizitiona un manual de diagnostic fie sa intrebi un specialist in sanatate mentala.

Dar Internetul a spart si un alt zid - si anume ideea ca aceasta informatie era cumva "speciala" si nu trebuie oferita direct. Oamenii au putut invata deodata despre depresie sau anxietate ori ADHD fara chiar sa paraseasca propria lor casa. Cu o educatie mai buna apare si o constientizare mai mare a anumitor aspecte si din fericire din ce in ce mai mule persoane cauta ajutor pentru probleme ce interfereaza semnificativ sau au un impact major asupra vietii lor.

In ultimii 10 ani am constatat o a doua faza revolutiei online in sanatatea mentala - programele interactive de "self-help" ce ajuta la diminuare simptomelor unor probleme psihologice serioase. Psihoterapia cognitiv- comportamentala Online (CBT) este o astfel de interventie si a fost cercetata intr-un studiu recent. Poate CBT online sa fie tot atat de eficienta ca si CBT realizata in cabinet pentru tratamentul anxietatii si a tulburarii de panica (cu/fara agorafobie)?

Jan Bergstrom si colegii sai suedezi au studiat 113 persoane cu tulburare de panica (cu/ fara agorafobie). Pacientii au fost randomizat repartizati fie pentru 10 saptamani de CBT prin internet (n=53) sau CBT de grup (n=60). Dupa tratament si la 6 luni dupa finalizarea tratamentului, pacientii au fost din nou evaluati de un psihiatru care nu cunostea grupul din care fiecare client facea parte.

Poate terapia CBT online sa fie tot atat de eficienta ca terapia CBT fata-in fata de grup? DA:

S-a dovedit ca nu exista nici o diferenta semnificativa statistic intre cele doua modalitati de oferire a terapiei.

Marea majoritate a pacientilor au raspuns tratamentului (psihoterapeutic), atat din ounctul de vedere al scaderii atacurilor de panica dar si din punctul de vedere al imbunatatirii functionarii la nivel global. Mai mult, majoritatea pacientilor nu au mai implinit criteriile DSM-IV pentru tulburarea de panica dupa finalizarea tratamentului si aceasta proportie a pacientilor a crescut la evaluarea facuta dupa 6 luni.

Cu alte cuvinte, ambele grupe de tratament au raspuns semnificativ la interventiile cognitiv-comportamentale indiferent daca acestea au fost administrate fata-in-fata in grupuri traditionale de terapie sau au fost administrate prin intermediul unui program interactiv online. (de exemplu Skype sau Yahoo Messenger).

De ce scoatem in evidenta interventiile online? Fiindca sunt extrem de avantajoase la nivelul costurilor si permit accesul la terapie al unui numar mai mare de persoane decat modalitatea traditionala. [...]

Acesta este doar unul dintre zecile de studii realizate in ultimii ani si care demonstreaza eficienta psihoterapiei online in tratamentul tulburarilor mentale - de la depresie la tulburari alimentare, albuz de alcool si multe altele. [..]

Referinte:
Bergström, J., et al (2010). Internet- versus group-administered cognitive behaviour therapy for panic disorder in a psychiatric setting: a randomised trial. BMC Psychiatry, 10:54. doi:10.1186/1471-244X-10-54

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

opiniile sau intrebarile despre postari sunt binevenite!