sâmbătă, 28 august 2010

Cazul maternitatii Giulesti – un fenomen de lene sociala

Desi au trecut deja zile bune de la evenimentul nefericit petrecut la maternitatea Giulesti, oamenii inca mai vorbesc si inca isi mai pun intrebari legat de ceea ce s-a intamplat atunci, acolo. Una dintre cele mai frecvente dileme este aceea a motivului pentru care atat de multa lume a stat in fata usii sectiei in care ardeau flacari fara sa faca nimic.... unii dintre ei chiar vorbeau impasibili la telefon sau pur si simplu discutau unul cu celalalt asteptand sa vina asistenta de seviciu. Cum este posibil asa ceva? Este vorba de indolenta? Este vorba de indiferenta sau de faptul ca oamenii sunt tot mai reci, cu emotii care se misca tot mai greu? Este nesimtire? Ce este?

In urma cu ani buni s-au realizat anumite studii psiho-sociologice in care cercetatorii au demonstrat existenta unui fenomen pe care l-au numit “lene sociala”. “Social loafing”, asa cum i se spune in engleza – descrie reducerea efortului individual ca urmare a cresterii numerice a grupului. Russel Green, un cercetator in domeniul agresivitatii si al facilitarii sociale a propus trei explicatii pentru acest fenomen: echitatea rezultatleor, frica de evaluare si apropierea de standard, toate acestea dovedite experimental.

Echitatea sociala arata ca subiectii isi ajusteaza eforturile la ceea ce ei percep eforturile altora in grup si incearca sa atinga un nivel de echitate. Reperul nu va fi insa cel care munceste mai mult ci cel care sta mai mult.

Frica de evaluare arata ca lenea sociala apare atunci cand nu exista constrangeri sociale.

Apropierea de standard – lenea sociala intervine cand standardul de performanta este necunoscut.

In toate trei cazurile mentionate, singura persoana care ar putea sa faca exceptie este persoana cu o autodeterminare si o putere interioara foarte mari.... lucru pe care nu il intalnim in media populatiei.

Alte exemple de manifestare a acestui fenomen puteti gasi la tot pasul: in cazul unei organizatii in care performantele celorlalti sunt la vedere – cum ar fi echipa de chelneri a unei cafenele – se intarzie in medie dupa cel care intarzie mai tare, se implica in alte activitati care nu tin neaparat de el functie de gradul de implicare al colegului... si treptat incepi sa incalci regulile functie de cel care le incalca mai tare. Adesea nu este o solutie sa aduci un chelner exemplar – colegii il vor izola si media abaterilor va continua sa fie aceeasi atata timp cat standardul de performanta nu este clar stabilit si penalitatile pentru nerespectarea standardului nu sunt semnificative. Un alt exemplu il reprezinta gramada de “gura casca” ce se aduna atunci cand are loc un accident rutier sau oamenii care trec nepasatori pe langa un om caruia i s-a facut rau. Si inca un exemplu – simtul civic la care romanii mai atat de mult de muncit....

Ce se poate face?
Am oferit cateva sugestii chiar in exemplele de mai devreme. Standardele de performanta trebuie sa fie foarte clar stabilite si de asemeni regulile ce se urmeaza daca aceste standarde nu se respecta, trebuie sa fie de neclintit. Fiecare trebuie sa stie ce are de facut in cazul unor situatii neprevazute si sa cunoasca consecintele lipsei de initiativa. Pe de alta parte, daca vi se face rau pe strada... nu cereti ajutorul la modul general ci spuneti: “Dumneavoastra, cel in camasa rosie, va rog sa ma ajutati!”. Veti avea mai multe sanse.  

Cat despre maternitatea Giulesti – ori ar fi trebuit angajate persoane cu o autodeterminare si o putere interioara foarte mare (adica oamenii care ar reprezenta exceptii de la regula care se aplica mediei si asupra carora efectul lenei sociale nu ar functiona) – ceea ce este foarte dificil de facut, fie ar fi trebuit stabilite standarde foarte clare de performanta in situatii specifice. Pe de alta parte, daca ar fi fost o singura persoana la usa, alta decat asistenta, cu siguranta ca ar fi facut ceva - asa ca o alta idee este ca performantele individuale sa fie usor identificabile...

Ce puteti face chiar voi ca acest efect sa nu aibe efect asupra voastra?
fiti puternici, iesiti din medie!


psihoterapeut/psiholog clinician
Borza Raluca Matilda

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

opiniile sau intrebarile despre postari sunt binevenite!