luni, 16 august 2010

Cum se desfasoara o sedinta de terapie? si cele "6 palarii ganditoare"


Multa multe nu stie ca si psihoterapeutii trebuie sa faca psihoterapie inainte de a practica aceasta profesie. Este bine (si pentru unii chiar securizant! :) ) de stiu acest fapt. In experienta mea ca pacient lucrul care m-a ajutat realmente cel mai mult a fost faptul ca, pentru micile dificultati pe care le aveam atunci, cineva a venit cu un set nou de intrebari si treptat am invatat sa gandesc diferit situatiile.

Am regasit recent o prezentare a mult cunoscutei metode a lui Edward de Bono, 6 palarii ganditoare si am realizat ca demersul terapeutic si ceea ce se intampla propriu-zis intr-o sedinta intre mine si tine (online sau fata-in-fata) poate fi foarte frumos descris folosind metoda lui de Bono. Asa ca iata:


Sase palarii ganditoare

Ce sunt acestea? Cele 6 palarii reprezinta de fapt 6 directii distincte de gandire, fiecare simbolizata printr-o culoare. Aceste culori evidentiaza modalitati diferite de a analiza o situatie, de a te raporta la aceasta.

Albul este obiectiv si neutru
Cand porti palaria alba faci referire la informatii in mod obiectiv si iti poti pune intrebarile:
-ce informatie este disponibila?
-de ce informatii avem nevoie?
-cum vom obtine informatiile lipsa?

Rosu este emotional, furios
Cand porti palaria rosie faci referire la emotii si trairi si iti pui intrebarile:
-care sunt emotiile mele acum?
-ce imi spune intuitia mea?
-care este reactia mea imediata?

Negru este serios si sobru.
Cand porti palaria neagra devii precaut si prevazator si iti spui intrebarile:
-care ar fi problemele potentiale?
-care ar putea sa fie dificultatile?
-care sunt punctele de precautie si risc?

Galben este vesel, pozitiv
Cand porti palaria galbena esti optimist, pozitiv, speculativ si iti pui intrebarile:
-care sunt beneficiile?
-care sunt valorile pozitive?
-exista vreun concept in aceasta idee ce il face atractiv?

Verde face referire la crestere si dezvoltare
Cand porti palaria verde esti creativ, generezi noi idei si iti pui intrebarile:
-exista si alte cai in care acest lucru poate fi facut?
-ce altceva se mai poate face?
-cum vom putea depasi obstacolele?

Albastru este echilibrat, ritmat
Cand porti palaria albastra gandirea ta este spre control si organizare si iti pui intrebarile:
-care este agenda de lucru?
-care este urmatorul pas pe care trebuie sa il facem?
-ce decizie luam?


Ce se intampla in psihoterapie?

Ce se intampla in psihoterapie? Ce palarii poarta psihoterapeutul? Ce palarii porti tu?
Ei bine, ca sa incepem cu tine, cand soliciti ajutorul unui psihoterapeut inseamna ca una sau doua palarii sau lipit de tine si nu prea mai porti din celelalte. Te imbraci prea mult intr-o anumita culoare si iti pui prea des un anumit set de intrebari.

Spre exemplu, ai putea folosi mult prea mult palaria albastra si astfel ai fi un “control freack” mereu preocupat de termene limita si de organizarea casei, biroului, a timpului petrecut cu familia chiar a distractiilor. Sau ar putea fi vorba despre palaria neagra care te face tot mai sceptic ca vei putea plati ratele, care monitorizeaza tot timpul obstacolele, o palarie care te “protejeaza” de orice initiativa. Ar putea fi la fel de bine cea verde care va determina sa cumparati o gramada de carti dezvoltare personala si sa va inscrieti la ultimul curs sau seminar fara sa luati in calcul o tinta anume pe care doriti sa o atingeti in ceea ce va priveste sau sa aveti o agenda de lucru in acest sens (adica va lipsiti de palaria albastra).

Buuun..... ce face psihoterapeutul? Sarcina lui este sa va invete sa folositi si alte palarii si sa va acomodeze cu acestea. Inceputul si finalul sedintei sunt intotdeana marcate de palaria albastra – adica stabilirea obiectivelor terapiei, a agendei de lucru pentru sedinta curenta si pentru sedinta urmatoare. Primele 2 intalniri va purta destul de mult palaria alba fiindca trebuie sa adune informatie cat mai multa despre problema voastra. Intre sedinte va stabili planul terapeutic pe care il vei urma bazandu-se in mod special pe palaria albastra-pentru obiective si organizarea lucrului, palaria verde – pentru metode si tehnici de interventie si palaria neagra pentru a observa unde anume ar putea sa nu mearga planul terapeutic si ce obstacole ar putea sa apara. Relatia cu tine o se stabileste cu ajutorul palariei rosii si a celei galbene. Fara ele, intelegerea pacientului nu este posibila iar optimisul care te proiecteaza dincolo de cercul vicios ar fi absent.

Cam atat ar fi! :)
Ganditi in culori! Ganditi echilibrat!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

opiniile sau intrebarile despre postari sunt binevenite!