duminică, 18 decembrie 2011

Cum sa iti gasesti pasiunea



Am hotarat sa scriu acest post in special pentru cei care s-au inscris deja la cursul de auto-hipnoza din ianuarie... insa ideile vor fi utile cu siguranta tuturor celor care cu adevarat o "dezvoltare personala", doresc gasirea si actiunea in directia celei mai mari dorinte a sufletului si nu doar tehnici pe care le aplica de 2-3 ori dupa care trec la alta sperand ca o sa obtina mai mult in dezvoltarea proprie. In acest sens cu siguranta ca va poate fi util sa cititi inainte si articolul "Industria devoltarii personale".... veti intelege mult mai bine spiritul in care doresc ca acest curs de auto-hipnoza sa se desfasoare si in general, ideea mea despre ce inseamna cu adevarat sa cresti.

Cei care au fost la seminarii sau au dat cu nasul prin acest blog la pagina de evenimente, stiu deja ca in data de 21 ianuarie ne vom intalni sa invatam ceva nou si deosebit pentru fiecare. Asa cum am mai spus, pentru acest curs nu se va percep taxa... si toooootusi.... el nu este gratuit! Provocarea mea este sa dati la schimb, mie sau membrilor grupului, ceva din pasiunea voastra, un produs sau un serviciu care vine dintr-un talent pe care pana acum inca nu l-ati manifestat, un vis, o idee din copilarie.... ceva ce vine din incantarea voastra fata de domeniul respectiv. Cautarea pasiunii, adesea,  nu este ceva care sa ne preocupe mintea si sufletul la modul pozitiv ci mai degraba ca agitatie de fond constientizand ca ceva lipseste, ca ceva nu e la locul lui, ca ceva trebuie exprimat ....implinit, pentru a fi fericit. Iata deci un ghid micut de gasire a pasiunii!




Ia un creion si o hartie
porneste melodia lui Louise Armstrong "What a wonderful world"



monteaza-ti atentia
insuflteste-ti ochii si inima si  scrie...

1.Care este acel lucru care imi place deja sa il fac? (Aveai un hobby sau ceva ce iti placea sa faci atunci cand erai copil dar nu ai considerat niciodata ca este posibil sa mergi cu el mai departe? Fie ca este vorba de a citi carti de benzi desenate, de diferite colectii, de creare sau construire...)

2.Despre ce anume petrec ore in sir citind? (Pentru mine, atunci cand devin extrem de interesata de un subiect citesc ore in sir. CUmpar carti, viitei websituri, ma inscriu pe forumuri. Poate exista si pentru tine cateva posibilitati.... deschideti mintea...)

3.Brainstorm. (daca nu iti vine nimic pe moment scrie pe hartie orice idee iti vine, toate ideile care iti vin in minte... priveste prin casa ta, in calculator, in rafturi dupa inspiratie... casa ta te repreinta pe tine, interesele si pasiunile tale...chiar daca abia acum devii constient de asta...scrie orice si evaluezi mai tarziu).

4. Daca asta ar fi ultima mea zi din viata, ce as regreta ca nu am apucat sa fac niciodata?

5.Despre ce imi face placere sa port discutii?

6.Ce ma provoaca din punct de vedere creativ?

Pentru a-ti gasi pasiunea este nevoie sa te fii deschis catre noi experiente.... din punctul meu de vedere, cu cat mai departe de zona ta de comfort se afla lucrurile pe care le-ai scris pe foaie si te angajei sa le incerci, cu atat mai util pentru tine. Cu atat mai imbogatit vei fi!

cu drag,
Raluca

PS: poate ca a lasa un comentariu pe un blog este un lucru nou pentru tine.... daca iti da iscoada vreo emotie, vreo opinie sau vreo idee este un moment bun sa incepi acum!


14 comentarii:

  1. servus raluca,cred ca ai vandut florile din glastra; eu am o mare problema cu pasiunea,am initiat-o acum cinci ani (una din ele),am dezvoltat-o inca trei, iar acum s-a ramificat inca in trei directii cu legaturi intre ele si am inceput sa ma abtin sa mai dezvolt lucrurile pentru ca ma coplesesc...

    RăspundețiȘtergere
  2. Servus! ceea ce descrii tu nu suna a fi o problema cu pasiunea ci mai degraba o problema cu modalitatea de a stabili obiectivele. Am cunoscut odata pe cineva care dorea sa isi deschida un cabinet de masaj...avand fonduri s-a gandit sa faca un salon de infrumusetare si masaj...si in timp ce construia a zis ca mai bine face o policlinica.... si intr-un final i s-a parut coplesitor si a renuntat.

    Problema era ca nu definise exact ce inseamna sa isi indeplineasca un anumit obiectiv. Asta include si a stii exact cand si unde sa te opresti fiindca altfel... manifestarea pasiunii nu mai respecta criteriul ecologiei, adica iti ia prea mult timp, te indeparteaa de prieteni, intr-un cuvant, iti aduce pea multe deavantaje... deci problema este modul de stablire a obiectivelor...

    RăspundețiȘtergere
  3. ai dreptate,cand au inceput sa ma copleseasca,deci cam acum un an,ele au devenit latente,in conservare si inertie fara a fi explosive eu alegand o a patra cale care era mai creativa si implicit cu satisfactii mult mai multe; acum, evaluand situatia si incercand sa stabilesc obiective clare, mi-am dat seama ca asa isi pierde din farmec,spontaneitate si de ce nu, un pic din nebunie; m-am obisnuit sa las lucrurile sa evolueze spontan,firesc, fara sa le asez in matricea planificarii,evaluarii ,rentabilitatii si a multor alte criterii care au ca unic scop final banul si nu valoarea reala (asta bineinteles legata de situatia data a scarii valorilor fiecaruia) totodata am observat ca pasiunea,fata de interesle materiale,creaza legaturi mult mai trainice si sincere,progresand fara probleme;la ora actuala incerc sa impartasesc o parte din aceste pasiuni asa ca profita ! (apropo de casa de pamant)

    RăspundețiȘtergere
  4. daaa... pasiunea creeaza legaturi trainice fiindca oamenii sunt uniti prin emotii deosebite si nu prin dorinta (fie ea comuna) de a face ceva artificial (precum banul). pasiunea creeaza comunitatea si adevarata dezvoltare personala, iti da sensul si pozitia in fluxul vietii....
    apropo de casa de pamant.... pai daca imi oferi ocazia eu profit...spune-mi mai multe! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. casa de pamant : pentru inceput trebuie sa stiu cam cum ti-ai imaginat aceasta lucrare aproximativ din cat mai multe puncte de vedere si ce te astepti de la ea ( tema de proiectare ), dupa care eu pot sa-ti spun ce iti pot oferi

    RăspundețiȘtergere
  6. ooo....e ceva de povestit! ai un mail?un telefon? mailul meu e psihoterapieonline@yahoo.com :) Te astept!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca persoana care si-a gasit si urmat pasiunea este chiar... Raluca Borza.

    Felicitari, cred ca esti un terapeut adevarat, pasionat de ceea ce face. Tocmai de aceea te-am contactat pe e-mail.

    RăspundețiȘtergere
  8. Vai, ce interesant dialog purtati voi aici! M-a captivat. Cred si eu cu tarie ca pasiunea te face sa te simti viu, sa experimentezi emotii adevarate si profunde, creaza magia in viata. Asa cum adevarat graiesc vorbele : "Passion ensures that you live, not just merely exist." Abia astept sa intram in "transa" cu Raluca ! (sper sa nu ma "deturneze" vreun examen)

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc frumos pentru felicitari! Intr-adevar sunt pasionata de ceea ce fac. Desi hipnoza a fost prima mea formare in psihoterapie... nu m-am deschis practicii largi decat mai tarziu, cand am inteles ca de fapt orice terapie reusita (in orice ramura terapeutica)...presupune starea de transa hipnotica. Asta chiar si numai pentru simplul fapt ca invatare=hipnoza. Altfel nu poti invata.

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Tasia,

    Cand veti stii datele examenelor? Eu am stabilit 21 ianuarie pentru cursul de auto-hipnoza insa daca sunt mai multi care veti avea examen atunci putem stabili de comun acord o alta data.

    RăspundețiȘtergere
  11. Pai, daca invatare=hipnoza...atunci numa' bine ar fi sa incepem inainte de examene sa fiu in stare sa pun in practica teoria cu.... capitza de cursuri ce le am de asimilat. Ori poate ma dovedesc eleva silitoare la cursul tau si m-oi pricepe sa hipnotizez profesorii !!
    Raluca, nu stiu inca datele tuturor examenelor, doar 3 avem fixate si, deocamdata nu se suprapun cu intalnirea noastra. O sa fie OK..simt eu asta!
    pup u!

    RăspundețiȘtergere
  12. Interesant...dar ce face un om care nu are nici o pasiune, nici o dorinta, nici un tel, pe scurt un om care nu isi doreste nimic si nu mai asteapta de la viata nimic. Un om pentru care zilele se scurg fara a dori nimic si fara a astepta ceva de la ziua care urmeaza. Un om debusolat care ar vrea sa mearga undeva, sa faca ceva dar nu stie unde sa mearga si ce sa faca. E o stare in care ma aflu de ceva vreme si nu numai ca nu vad cum sa ies din starea asta, mai nou nu vad nici chiar motivul pentru care mi-as dori asa ceva. Scuze ca m-am amestecat in dialogul vostru dar am simtit nevoia sa spun cuiva ce simt sau mai corect spus ce nu simt eu.

    RăspundețiȘtergere
  13. Imi pare rau ca nu iti stiu numele…. Prin faptul ca in dreptul comentariului tau scrie “anonim” eu o sa consider cuvintele tale simbolice si reprezentative pentru fiecare dintre noi la un moment dat in viata.

    Nu stiu daca ai fost aseara la seminar ..povesteam ieri despre atitudinea “smile, breath and go slowly”. Zambeste, respira si ia-o incet!

    Secretul nu sta in sfatul meu. Secretul sta in atitudinea ta fata de cuvintele mele!
    1.Daca ai zis“ce sa-ti spun…ce mare filosofie e si asta?”…atunci ai urmat calea “Pastreaza mutra acra, respira, stai pe loc (sau da un pas inapoi)!”
    2.Daca ti-ai spus..”ce dragut, a vrut macar sa ma imbarbateze!” atunci ai urmat calea “Zambeste, respira, stai pe loc!

    Atitudinea “Zambeste, respira, ia-o incet!” este de fapt o atitudine radicala. Un moment in care iei lucrurile de la 0, noi, proaspete…. Acel moment in care intelegi ca nu e nici un capat de tara daca acum nu iti mai doresti nimic de la viata. Uita de “viata” si ramai la acum cand citesti raspunsul meu. Acum… ce atitudine ai prefera sa ai?

    “Pastreaza mutra acra, respira, fa un pas inapoi!”?
    “Zambeste, respira, stai pe loc!”?

    sau

    ….fa asa….zambeste….zambeste chiar acum…
    respira…. Cu atentie….respira…
    si priveste incet camera in care esti… cu rabdare….

    Fa asta 5 minute… CU SINCERITATE! …si scrie-mi din nou… :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna, sunt Alex M.C. Scriu in cadrul categoriei Anonim, pentru ca altfel, trebuie sa imi deschid niste conturi, doar pentru a reusi sa postez ce am de spus. Inteleg corect ca trebuie sa vorbim despre pasiunea noastra? M-au incurcat termenii de "pasiune sau produs or serviciu"..nu mi-a fost clar, iar privind la predecesarii mei, de mai sus, iar nu e clar pentru ca nimeni nu si-a expus Pasiunea specifica. Am inteles corect ca este vorba despre a vorbi fiecare despre pasiunea lui cea mai cea?

    RăspundețiȘtergere

opiniile sau intrebarile despre postari sunt binevenite!