sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Industria "Dezvoltarii Personale"


Pentru ca sunt psihoterapeut si trainer de ceva vreme, am ajuns sa cunosc destul de bine industria dezvoltarii personale, sa iau cunostiinta de ce anume inseamna branding si marketing….

Nu sunt expert! Nici vorba! Si stiti ce? NICI NU VREAU! Pentru mine aceste notiuni si demersuri exista pentru a reusi sa evidentiezi in mintile oamenilor un produs sau serviciu care nu a facut inca nimic pentru nimeni (desi poate ca va face dar este inca la stadiul 0 de livrare sau la un stadiu scazut de livrare si vrei sa il pozitionezi intr-un fel in mintea oamenilor…intr-un fel in care el nu este inca tocmai pentru ca nu a facut nimic). Poate ca sunt de moda veche dar pe mine lucrurile astea ma obosesc.

Brandingul si marketingul sunt prin definitia lor instrumente de lupta pe campul de bataie pentru cat mai multi consumatori. Oricat de “mereu aproape” ar dori sa se arate tot despre bataia pentru cat mai multi consumatori e vorba si nu despre “a face o lume mai buna, impreuna”(sloganul initial este “Let’s make thinks better”).

Brandingul si marketingul sunt foarte importante! Sunt foarte importante pentru a face bani!

In  societatea noastra astazi exista foarte multe workshopuri, traininguri, seminarii, cursuri, conferinte …. Care incearca sa se brand-uiasca si sa se market-eze cat mai bine desi nu e sigur ca in spatele numelui se afla si calitatea.

Lucrand de atat de multa vreme in domeniul terapiei si al dezvoltarii personale mi-a oferit oportunitatea de a incerca, testa si chiar de a face schimbari impresionante in mine si in ceilalti prin diferite tehnici… Am o foarte mare librarie de metode si tehnici care ar putea reprezenta in sine subiectul unui alt blog in care sa postez pentru cativa ani, zilnic, de cateva ori.

Dupa ani de observare a acestei industrii in crestere am ajuns la urmatoarea concluzie “Este deja PREA MULT!” … si asta nu neaparat pentru ca ai atat de multe tehnici din care sa alegi.

ESTE PENTRU CA A DORI DIN CE IN CE MAI MULTE TEHNICI si SPERAND CA “tehnica asta o sa functioneze mai bine ca cealalta”, “tehnica asta este umitoare si ma va schimba profound, pentru totdeauna” …TE FOCALIZEZI  TOT TIMPUL PE  PROBLEME.. PE CEVA DE REZOLVAT, PE CEVA DE REPARAT

 Dezvoltarea Personala trebuie sa fie altceva! Trebuie sa fie mai mult decat tehnici! Si ce ar putea fi?

Ei bine, in opinia mea, dezvoltarea personala inseamna “a urma imboldul propriului tau entuziasm”. Societatea noastra nu promoveaza nicicum aceasta atitudine! Frecvent suntem criticati pentru a dorim sa facem lucruri din tot sufletul mai ales daca acel lucru nu are de-a face cu a castiga bani! Intai trebuie sa faci bani… si apoi…daca nu esti deja stors de energie si mai poti gasi ceva sa te incante la modul real, ca pe un copil…. Il poti urma (atat timp cat nu iti afecteaza securitatea financiara!).
Inspirata de discutiile despre bani, tranzactii si nevoia de a gasi o alta moneda de schimb, pe care le-am avut cu un prieten drag (caruia ii sunt foarte recunoscatoare ), ideea de a “ interschimba” abilitati mi-a oferit urmatorul pas…

Cei care au fost la seminarul meu “Hipnoza si Relatiile de Cuplu” stiu deja despre ce e vorba… Este de vorba despre un curs de auto-hipnoza. Nu se vor plati bani insa veti plati ceva!
Mai multe insa in urmatoarele mele postari!

Cu drag,
Raluca

4 comentarii:

  1. E super ce promovezi tu aici. Si eu gandesc la fel, simt nevoia tot mai acuta de a ne lua lucrurile pe care le dorim fara sa platim cu bani ci prin alte servicii.
    Si eu cred ca atunci cand oamenii au ceva de oferit. trebuie sa o faca pe gratis, si sunt sigura ca o rasplata va veni.
    Inainte asa se intamplau lucrurile. Eu insami am fost vindecata de o boala grava,bebelus fiind, de o batranica aproape oarba si care nu i-a cerut nimic in schimb mamei mele. Ca mama mea a simtit nevoia sa o rasplateasca cumva , asta este altceva iar rasplata cred ca a fost bine venita pentru acea batranica.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Angy! Din fericire, oamenii sunt foarte receptivi la acest tip nou de "schimb" si de curand am vazut pagina unor tineri care fac hamace si le ofera in aceeasi idee... http://www.minorswing.ro/minorswing/troc/

    Felicitari si tie pentru ceea ce faci! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Touche!
    Doamna Raluca, sunteti uimitoare!!
    Acum realizez ca sunteti, nu doar o "hipnotizatoare" experta, ci si o " cititoare de ganduri"; pe-ale mele le-ati deslusit, cu siguranta! Ma tot socoteam eu, de-o vreme, ce strategie sa adopt in privinta resurselor materiale astfel incat sa fiu de fata la cat mai multe cursuri, workshop-uri, prezentari ( ca fu o adevarata " invazie" de oferte in acest sens pe grup), insa n-am dibuit varianta castigatoare...pana acum! Pana la generoasa dumneavoastra oferta. Eu semnez cu mare drag adeziunea la .

    Va doresc multa putere si inspiratie in tot ceea ce intreprindeti!

    p.s regret sincer ca , din motive obiective, nu am iscalit condica la recenta dumneavoastra prezentare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc frumos pentru aprecieri si ma bucur de entuzismul mesajului!
    Este adevarat ca m-am uitat uitat prin sala si am marcat absenta dumneavoastra insa sper sa ne revedem saptamana viitoare pe 6 dec la seminarul despre Hipnoza Sociala. Tot atunci voi vorbi mai mult si despre trainingul de autohipnoza.

    Cu bine!

    RăspundețiȘtergere

opiniile sau intrebarile despre postari sunt binevenite!