vineri, 10 februarie 2012

5 mituri frecvente despre hipnoza

Un calduros salut!

Am promis, dupa cum si titlul blogului o spune, ca voi vorbi despre hipnoza pe bune. Ca voi scrie iar voi veti avea astfel informatia corecta despre ce anume este hipnoza, asa ca astazi daramam mituri!

Dar inainte de asta as vrea sa luati aminte la cuvintele Preafericitului Augustin care spunea

"Miracolele se intampla nu impotriva Naturii, ci impotriva a ceea ce noi credem despre Natura!"Cu aceasta idee in minte, iata cate cuvinte importante despre ce este si ce nu este hipnoza:

 In primul rand, hipnoza pare unora vrajitorie dar Nu este. Ea este o stare normala si fireasca in care intram zilnic. Daca stim sa scriem si sa citim este petru ca la un moment dat am putut intra intr-o transa pentru a invata aceste lucruri. Invatarea nu este posibilia fara hipnoza. Tocmai de aceea, in loc sa crezi ca hipnoza este vrajitorie, mai bine incerca sa afli ce este ea cu adevarat... tocmai pentru ca o folosesti zilnic. Invata despre ea in primul rand ca sa constientizezi cum faci tu deja acest lucru pentru tine si pentru a putea lua aceasta capacitate "in proprietate" astfel incat sa beneficiezi cat mai mult de inzestrarile firesti ale naturii tale.

Hipnoza nu este somn! Patternurile EEG manifestate in somn respectiv in stare de transa hipnotica sunt foarte diferite. In transa hipnotica auzi tot ceea ce se vorbeste, poti chiar vorbi, deschide ochii, te poti misca, scarpina etc. Poti sa te afli pe scaun tot atat de bine ca si pe o canapea, ori in mijlocul strazii sau stand intr-un picior. Starea de hipnoza se simte ca o stare de relaxare foarte placuta. Confuzia dintre somn si hipnoza se datoreaza lui James Braid, unul dintre ucenicii faimosului Anton Mesmer care a continuat studiul mesmerismului dupa ce maestrul sau a picat in dizgratie. El a considerat ca prin simplul fapt ca persoana pare a fi in somn ea si este in somn (Hypnos - zeul somnului). Cand Braid a inteles ca gresise a propus in loc termenul de "monoideism" insa acest termen nu a reusit sa se impuna. (monoideism = fixarea unei idei in campul mental).

In hipnoza nu iti pierzi controlul fiind complet manipulat de o operator! In transa hipnotica poti oricand sa te misti, sa vorbesti si chiar sa opresti totul daca esti de parere ca ceea ce se intampla nu este potrivit cu tine. O persoana nu va face datorita hipnozei ceva ce nu ar fi facut oricum datorita tendintelor sale de personalitate. Atunci cand este oferita o sugestie care nu se potriveste cu valorile persoanei, ea fie pur si simplu respinge sugestia fie iese singura din exercitiu. Este de asemeni imposibil sa ramai blocat in hipnoza si chiar numai din motive pur neurofiziologice. Creierul trece din hipnoza fie in stare de veghe fie in somn.

Ca sa faci hipnoza trebuie sa ai puteri paranormale! nimic mai Fals! Oricine poate face acest lucru, capacitatea de a intra si iesi din transa hipnotica fiind un dat al nostru. Aceasta capacitate de a intra si iesi dupa voie se antreneaza ca orice abilitate.

Doar oamenii slabi pot fi hipnotizati! din nou, nimic mai Fals! As putea chiar spune ca din contra.... studiile arata ca gradul de inteligenta si capacitatea de hipnoza merg mana in mana, direct proportional. Cu cat esti mai inteligent cu atat esti mai inalt hipnotzabil....ceea ce este de inteles, fiindca inteligenta este un semn ca ai fost deja extrem de capabil sa iti induci transe multiple de invatare si reorganizare a informatiei! 

si in cele din urma! luati urma adevarului de hipnoza...si despre voi! renuntati (pentru ca e in puteerea voastra odata ce aveti informatia corecta) sa va lasati hipnotizati de toate aceste mituri despre hipnoza!

 
Raluca



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

opiniile sau intrebarile despre postari sunt binevenite!