sâmbătă, 9 octombrie 2010

Despre suferinta si masura

Daca noi am fi un proiect (ceea ce si suntem insa nu se asumam intotdeauna constient acest demers) atunci ar exista, cel putin teoretic, un plan de dezvoltare al fiintei noastre. In acesta am lua in considerare materialul de constructie - adica ceea ce avem deja ca istoric de viata, credinte si experiente emotionale, dar si instrumente de lucru cum este de exemplu ratiunea. Scopul oricarui proiect numit "eu" este fericirea.... in comparatie cu aceasta, suferinta este deci un esec in folosirea corecta a materialelor si instrumentelor disponibile.

Unde as vrea sa ajung cu toate acestea?   Ei bine am constatat ca desi ne dorim cu totii fericirea... cu totii suferim si ni se pare firesc sa suferim. Ni se pare normal sa suferim daca cineva alege sa nu isi mai traiasca viata alaturi de noi, ni se pare firesc sa suferim daca exista posibilitatea de a ne pierde casa, ni se pare firesc sa suferim daca cei apropiati nu doresc sa ne mai vada, ni se pare firesc sa suferim daca ceilalti nu recunosc sau nu apreciaza ceea ce am facut pentru ei, ni se pare firesc sa suferim daca ceilalti considera ca nu ii iubim, ni se pare firesc sa suferim daca nu suntem intelesi, ni se pare firesc sa suferim daca nu am ajuns la o intelegere rezonabila cu membrii familiei.... desi ne tinem cu totii ne oamenii rationali, eu va intreb: unde este ratiunea in toatea acestea? Unde este dovada ca trebuie sa suferim atunci cand lucrurile nu merg asa cum vrem noi?

Psihoterapia si dezvoltarea personala  in general se refera la a gasi masura in suferinta.... acea masura dupa care suferinta este INUTILA. Poti sa fi trist, poti sa fi dezamagit o perioada mica de vreme.... insa la ce iti foloseste sa suferi realmente?

Imaginati-va traind situatiile de viata cu un compas in mana.... si masurati cata suferinta personala este necesara in proiectul vostru. Daca situatiile de viata raman aceleasi insa trasati clar cata suferinta interioara sa ramana acolo...cum se schimba povestea pe care o mentineti? Este vorba de o geometrie pe care doar voi o stapaniti. Incetati sa mai suferiti oricum! Incercati sa intelegeti consecintele suferintei fara masura.... va este util proiectului dumneavoastra? Depresia este imaginea unui proiect "eu" care s-a lasat devorat de suferinta, atacul de panica si fricile intense reprezinta suferinta ce cutremura proiectul "eu" ....

invatati sa suferiti! suferiti cu masura!