luni, 27 septembrie 2010

Cum retine un psihoterapeut "atatea" despre clientii sai?

Iata o intrebare care mi se pune inca de la inceputul meseriei mele…. De clienti, de oameni care sunt interesati de munca noastra …de studentii viitori psihoterapeuti.  
Este adevarat ca primesti zilnic o sumedenie de informatii legate de vietile oamenilor, de istoria lor, de copilarie, profesie, probleme de sanatate, probleme relationale s.a.m.d insa pana sa fiu intrebata cum fac sa retin toate acestea nu mi-am pus niciodata problema cum fac? Mi se intampla sa ma intalnesc sau sa aud de clienti cu care am lucrat, la multi ani dupa ce terapia a fost incheiata… si da… imi pot aduce aminte foarte multe detalii legate de persoana si de modul in care a decurs munca noastra impreuna, inclusiv dificultati sau resurse pe care le avea atunci si chiar detalii precum “avea o fetita mai mica si doi baietei gemeni dare care nu semanau unul cu celalalt”. Si asta fara sa ii vad copii vreodata!

Totul tine de un anumit tip de invatare si de un anumit mod de a retine informatia. Un caz il traiesti si il inregistrezi ca un film, ca un scenariu in care lucrurile se leaga unele de altele si au sens impreuna si nu ca informatii separate. Interactiunea saptamanala (pentru o perioada medie de 15 sedinte) cu o persoana reactiveaza acele informatii despre client, despre probleme si natura lor, despre cum se desfasoara rezolvarea si cum merge terapia. La asta se adauga si faptul ca in permanenta trebuie sa iti imaginezi modul in care acesta aplica in viata reala ceea ce a invatat de la tine. Desigur ca mai este si faptul ca tot timpul iti notezi ceea ce este important (eu cel putin asa fac) dar cheia in a retine atat de multe informatii este ca pot sa ramana in tine elemente disparate, singulare, ci raman in interactiune unele cu celelate: “mama care are doua fete ingrijeste acum de soacra sa care are o depresie majora.Soacra, desi s-a purtat bine de-a lungul vietii cu nora sa, o terorizeaza acum pe aceasta, o santajeaza emotional si incearca sa o manipuleze cu diagnosticul de depresie majora. Fetele au reusit sa de detaseze de tentativele de control ale bunicii insa nora este intre sotul sau si mama acestuia… si face la randul ei o depresie”. Sunt ca intr-un film, ca intr-o stire… in care actorul principal, clientul tau…reuseste sa se schimbe si provoaca schimbari in mediul sau.

Nu am depus niciodata efort sa retin informatii despre clientii mei. Se intampla pur si simplu asa cum v-am povestit mai devreme…. :)


sâmbătă, 11 septembrie 2010

11/09/2001 - o line afectiva a timpului

Astazi se implinesc 9 ani de la de la atacul terorist din America. Nu scriu aceasta postare ca sa celebrez ceva, nici ca sa deplang vreo pierdere .... lucrurile s-au intamplat, lacrimile s-au scurs si lectiile au fost invatate (cel putin asa ar fi de dorit). Am gasit insa un grafic publicat in "Psychological Science" care descrie nivelurile de tristete, anxietate si furie asa cum reies ele din mesajele scrise transmise pe telefoanele sau pager-ele americanilor in 11 septebrie 2001. 

marți, 7 septembrie 2010

Ce este psihoterapia online?

Bine v-am regasit!

Pentru ca am primit numersoae mailuri in care eram intrebata ce este psihoterapia online.... am gasit de cuviinta sa fac un filmulet in care sa vorbesc despre asta. Filmuletul il gasiti aici:

http://www.youtube.com/watch?v=_gTmyuwpbP4

informare placuta!

psihoterapeut Borza Raluca